Keresztény bizonyságok, életek, történetek

Élj alázatos bölcsességgel az örökéletnek Jézus Krisztus nevében!

 • Blog Stats

  • 52 052 hits
 • Meta

 • 2010. november
  h K s c p s v
  « okt   dec »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Archívum

 • Oldalak

 • Kódexek

  Cornides-kódex (1514–1519). Közzéteszi Bognár András és Levárdy Ferenc. Bp., 1967. (Codices Hungarici 6.) Debreceni Kódex (1519). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 11. Bp.,1882. Érdy-kódex (1526–1527). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 4–5. Bp.,1876. Érsekújvári Kódex (1530–1531). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 9–1 o. Bp.,1888. Kazinczy-kódex (1526–1527 és 1541). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 6. Bp.,1877. Lázár Zelia-kódex (1510–1520). Közzéteszi Katona Lajos. Nyelvemléktár 15. Bp.,1908. Lobkowitz-kódex (1514). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 14. Bp., 1890. Nádor-kódex (1508). Közzéteszi Katona Lajos. Nyelvemléktár 15. Bp.,1908. Peer-kódex (16. sz. eleje). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 2. Bp.,1874. Tihanyi Kódex (1530–1532). Közzéteszi Volf György. Nyelvemléktár 6. Bp.,1877. Virginia-kódex (16. sz. eleje) Közzéteszi Komáromy Lajos és Király Pál. Nyelvemléktár 3. Bp., 1874.
 • Reklámok
 • Legutóbbi bejegyzések

 • Népszerű bejegyzések

 • Ószövetség

  Teremtés könyve (Ter) Kivonulás könyve (Kiv) Leviták könyve (Lev) Számok könyve (Szám) Második Törvénykönyv (MTörv) Józsué könyve (Józs) Bírák könyve (Bír) Ruth könyve (Ruth) Sámuel I. könyve (1 Sám) Sámuel II. könyve (2 Sám) Királyok I. könyve (1 Kir) Királyok II. könyve (2 Kir) Krónikák I. könyve (1 Krón) Krónikák II. könyve (2 Krón) Ezdrás könyve (Ezd) Nehemiás könyve (Neh) Tóbiás könyve (Tób) Judit könyve (Jud) Eszter könyve (Esz) Makkabeusok I. könyve (1 Mak) Makkabeusok II. könyve (2 Mak) Jób könyve (Jób) Zsoltárok könyve (Zsolt) Példabeszédek könyve (Péld) Prédikátor könyve (Préd) Énekek éneke (Én) Bölcsesség könyve (Bölcs) Sirák fia könyve (Sir) Ézsaiás könyve (Iz) Jeremiás könyve (Jer) Siralmak könyve (Siral) Báruk könyve (Bár) Ezekiel könyve (Ez) Dániel könyve (Dán) Ozeás könyve (Oz) Joel könyve (Jo) Ámosz könyve (Ám) Abdiás könyve (Abd) Jónás könyve (Jón) Mikeás könyve (Mik) Náhum könyve (Náh) Habakuk könyve (Hab) Szofoniás könyve (Szol) Aggeus könyve (Ag) Zakariás könyve (Zak) Malakiás könyve (Mal)
 • Flickr Photos

 • free counters
 • Újszövetség

  Máté evangéliuma (Mt) Márk evangéliuma (Mk) Lukács evangéliuma (Lk) János evangéliuma (Jn) Apostolok Cselekedetei (ApCsel) Rómaiaknak írt levél (Róm) Korintusiaknak írt I. levél (1 Kor) Korintusiaknak írt II. levél (2 Kor) Galatáknak írt levél (Gal) Efezusiaknak írt levél (Ef) Filippieknek írt levél (Fil) Kolosszeieknek írt levél (Kol) Tesszalonikaiaknak írt I. levél (1 Tesz) Tesszalonikaiaknak írt II. levél (2 Tesz) Timóteusnak írt I. levél (1 Tim) Timóteusnak írt II. levél (2 Tim) Titusznak írt levél (Tit) Filemonnak írt levél (Filem) Zsidóknak írt levél (Isid) Szent Jakab levele (Jak) Szent Péter I. levele (1 Pt) Szent Péter II. levele (2 Pt) Szent János I. levele (1 Jn) Szent János II. levele (2 Jn) Szent János III. levele (3 Jn) Szent Júdás levele (Júd) Jelenések könyve (Jel)

Mester Ildikó: A csend hangja II.

Posted by andrelowoa - november 3, 2010

Körös parton állok, zöld vízén tükröződik a kék égbolt. Lassan, méltósággal kanyarodik. Hallom levelibéka kuruttyol, sárgarigó énekel.
Távolabb csónakban vidáman eveznek, boldogan kacagnak. Fölnézek a magasba, hófehér galamb csapkod szárnyával. Elmosolyodom. Leülök a friss zöld fűbe, hanyatt vetem magam, szemem behunyom. Lepereg előttem életem, megelevenedik a csoda, újból érzem emberfeletti erejét.
Kislány koromban szüleim szépen neveltek, megtanítottak minden szépre-jóra, szerettek nagyon, mégis valami hiányzott az életemből. Amikor reggelente az iskolába igyekeztem, a templom előtt vezetett az utam. Hangosan szólt a harang, a mise kezdetét jelezve. Messziről követtem a templomba igyekvőket, fölnéztem rájuk, de a közelükbe nem merészkedtem.
Egyszer, amikor elmaradt a két utolsó testnevelés óránk, belopakodtam a templom ajtón. Hideg, sötét, hatalmas, titokzatos, méltóságteljes épületben találtam magam. Féltem kicsit, de a kíváncsiságom nagyobb volt.
Beljebb léptem, és akkor megpillantottam Krisztust a kereszten. Olyan erővel hatott rám a látvány, hogy csöndben sírni kezdtem.
Otthon nem számoltam be a különleges látogatásomról.
Betöltöttem a tizenhatodik évemet. Egyik osztálytársamnak kishúga született, és boldogan újságolta:
-Képzeld vasárnap lesz a húgom keresztelője!
-Keresztelője? Az nem a névadó? – kérdeztem.
-Olyan mint a névadó, csak ezt a templomban tartják – válaszolt az osztálytársam.
-Még nem láttam keresztelőt –gondolkoztam hangosan.
-Tudod mit!? -rikkantott.
-Gyere el, és meglátod milyen csoda szép lesz!
Nos, ezek után én is részt vettem a vasárnapi keresztelőn. A templom ünneplőbe öltözött, az emberek is. A szülők letérdeltek, énekeltek. Fogadalmat tettek, hogy a továbbiakban Istennek tetsző nevelésben részesítik gyermeküket.
Akkor, ott elhatároztam: én is megkeresztelkedem! Odaléptem a lelkészhez, és megszólítottam:
-Legyen szíves engem is megkeresztelni!
-Keresztszülők nélkül nem lehet keresztelkedni. –válaszolt mosolyogva, és megsimogatta arcomat.
Két hét múlva vasárnap, a saját keresztelőmön vettem részt. A keresztszülőm a barátnőm és a férje. Megkértem a lelkészt:
-Szeretném, ha kint a szabadban keresztelne meg, ahogy Jézust keresztelte keresztelő János.
-Rendben, bár kissé szokatlan a kérésed.
Kisétáltunk a Körös partra, ragyogóan sütött a nap, lágy szellő fújdogált, a szomorúfűz levelei pajkosan táncoltak. Mélyen belélegeztem a folyó illatát. Letérdeltem és saját akaratomból, saját elhatározásomból Istennel közösségbe léptem.
Olyan fenséges, olyan szépséges szeretet hatott át, hogy úgy éreztem, átölelem az egész világot!
Ettől a pillanattól az életem megváltozott. Nem történtek rendkívüli dolgok, csak minden könnyebben ment, a nehézségeket könnyen elviseltem, nem ismertem lehetetlent, amit akartam, azt elértem. Tudtam, helyesen cselekszem, ezért soha nem léptem vissza. Jót tettem, akin, és ahol tudtam segítettem.
Tizenkilenc évesen mégis bekövetkezett a baj.
Budapesten a villamosmegállóban álltam, vártam a villamost. Fölvettek a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Főiskolai karára, oda igyekeztem. Mögöttem egy teherautó haladt, vaslemezeket szállított. Nem rögzítették megfelelően, a tetejéről egy lerepült, és engem telibe talált.
Azonnal elveszítettem az eszméletemet. A baleseti sebészeten tértem magamhoz, az egész fejem bepólyálták. Megtudtam, hogy huszonegy öltéssel erősítették össze a fejemen tátongó sebet. Szépen, gyorsan gyógyultam. Ám, amikor eltávolították fejemről a kötést, nem hallottam, megsüketültem. Nagyon sírtam, nem akartam elfogadni. Én, aki imádom a madarak énekét, a víz csobogását, a szél süvítését, és mindent, ami élő hang, soha többé ne halljak!!
Könyörögtem Istenhez, segítségét kértem, veszekedtem vele, minden hiába, a hallásom nem tért vissza.
Nem adtam föl. Minden előadáson ott ültem az első sorban, megtanultam szájról olvasni. Huszonkét évesen megszereztem a főiskolai diplomámat. Süketen is véghez vittem, amit kitűztem magam elé.
A templomba igyekeztem, szomorúan léptem be. Elértem a célomat, mégis boldogtalanság költözött szívembe. Keresztet vetettem, letérdeltem, és köszönetet mondtam:
-Istenem. Köszönöm neked, hogy tanulhattam, köszönöm a türelmedet, köszönöm a hitemet. A süketségem rettentően fáj, de már beletörődtem.
Úgy gondolom, ha te így látod jónak, hogy ne halljak, akkor biztosan meg van rá az okod. Elfogadom, és fejet hajtok előtted. Kérlek, legyél velem továbbra is, ne hagyj el engem. Ámen.
Kijöttem a templomból.
Egyik délután találkoztam a barátnőmmel, aki a „keresztszülőm” lett. Együtt mentünk a kisfiáért az óvodába. Beszélgettünk, én figyeltem mit mond. Elsétáltunk Zsoltikával a játszótérre. Vidáman vette birtokába a homokozót. Fölszaladt a csúszdára, visítva siklott lefelé. Kati barátnőmmel leültünk egy padra, onnan szemmel tarthattuk a kisfiút.
Társalgásunk közben, megállt mögöttünk egy férfi, Kati elvált férje volt.
-Sziasztok! – lépett hozzánk.
-Szia! – mondta zavartan barátnőm.
-Leülhetek mellétek? – és már is helyet foglalt exférje.
-Azért nem látogattalak benneteket egy évig – kezdte a magyarázkodást a férfi – mert Amerikában dolgoztam. Most szabadságon vagyok három hónapig, és szeretném Zsoltikát hosszabb időre elkérni. De, ha gondolod, – nézett kérdően Katira – akkor hármasban is szervezhetünk programot. Nem akarok tolakodó lenni, csak ha te is jónak látod.
Kati annyira zavarba jött, hogy hebegett-habogott. Láthatóan fölzaklatta volt férjével való találkozása. Én, mint barátnője ismertem annyira, hogy nyilvánvalóan lássam: ez még mindig szerelem. Annyira belefeledkeztünk a beszélgetésbe, hogy Zsoltikára néhány percig senki nem figyelt.
A játszótér mögött úttest húzódott, előtte jelzőlámpa, zebra. Ott ültünk, és ebben a pillanatban egy hasító, erős hangot hallottam, de olyan hangosat, úgy éreztem, kiszakad a dobhártyám:
-Nézz hátra!!! -mennydörgött.
Azonnal engedelmeskedtem. Láttam a három éves kisfiút, amint a piros jelzésen szalad az autók közé.
-Zsoltika, állj meg azonnal!!! – ordítottam torkom-szakadtából, rohantam a gyerek után, elkaptam őt, de a lendülettől elestem. Fejemet beütöttem a járdaszegélybe. Ismét kórházba kerültem. Egy hét múlva tértem magamhoz. Rettentő fájdalmat éreztem, hasogatott az agyam. Amikor kinyitottam a szemem Zsoltika egy csokor piros rózsát nyújtott át.
-Köszönöm. –suttogta halkan.
Suttogta és én hallottam! Hallottam kedves, gyermeki hangját! Fájt a fejem, de hallottam!
Igen, huszonötödik évemben, annyi hosszú csönd után végre ismét hallottam. Tudom és hiszem, ezt a csodát Istennek köszönhetem.
Olyan csodában volt részem, melyet ember nem tapasztalhat minden percben. Isten végtelen csodájának egy darabkája az én gyógyulásom. Az élet megy tovább, emberek jönnek-mennek, minden képlékeny.
De az én hitem, Istenben való bizalmam soha senki és semmi meg nem ingathatta. Azóta is tapasztalom Isten szeretetét, kegyelmét, hatalmát, jóságát.
Szeretni, hinni, békében, boldogan élni.
Köszönöm.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: